Принцип роботи тунельного діода
5

температури ця напруга змінює знак, називається крапкою інверсії. У більшості діодів малої і середньої потужності припустимий прямий струм, як правило, не перевищує крапку інверсії, а в силових могутніх діодів припустимий струм може бути вище цієї точки.

2) Діоди універсальні й імпульсні

Діоди універсальні й імпульсні відрізняються від випрямних малим часом зворотного відновлення, чи великою величиною імпульсного струму. Діоди цієї групи можуть бути використані у випрямлячах на високій частоті, наприклад, як чи детектор модуляторах, перетворювачах, формувачах імпульсів, обмежниках і інших імпульсних пристроях.

3) Універсальні та імпульсні діоди з накопиченням зарядів

Діодні матриці і зборки призначені для використання в багатоступінчастих діодно - резистивних логічних пристроях, які виконують операції І, АБО, діодних функціональних дешифраторах, різних комутаторах струму й інших імпульсних пристроїв. Конструктивно вони виконані в одному корпусі і можуть бути електрично з’єднані в окремі групи або в одну групу (загальний анод і роздільні катоди, загальний катод і роздільні аноди), послідовно з'єднані чи електрично ізольовані.

4) Лавинні діоди

Різновидом випрямних діодів є лавинні діоди. Ці прилади на зворотній галузі ВАХ мають лавинну характеристику, подібну до стабілітронів. Наявність лавинної характеристики дозволяє застосовувати їх як елементи захисту ланцюгів від імпульсних перенапруг, у тому числі безпосередньо в схемі випрямлячів. В останньому випадку випрямлячі на цих діодах надійно працюють в умовах комутаційних перенапруг, що виникають в індуктивних ланцюгах у момент включення, вимикання мережі чи живлення навантаження.