Створення фундаментальної gps - мережі
37

чергу, та режим високоточного визначення місця розташування реального часу — Real Time Kinematic (RTK).

Побудова мережі референцних станцій є досить складним завданням, тому потребує достатньо чіткої організації проведення робіт по складанню проекту та залучення спеціалістів із різних галузей. В загальному можна виділити наступні етапи проектування:

  • Підготовчий етап, який передбачає вивчення загальних відомостей про місцевість, а також картографо-геодезичного забезпечення території, на якій буде створюватись мережа активних референцних станцій.
  • Власне проектування мережі, яке включає визначення необхідної кількості станцій, оптимальної конфігурації мережі та місць  оптимального розташування референц-станцій, підбір обладнання та технологій зв’язку між станціями.
  •               Кошторисну частину, яка передбачає складання кошторису виконання проекту та порівняння його з загальною кошторисною вартістю відновлення утрачених пунктів ДГМ та приведення їх кількості до встановленої Положеннями про побудову державної геодезичної мережі України.

 Попередній аналіз стану ДГМ показав, що існуюча геодезична знаходиться в незадовільному стані, а її відновлення є досить затратним завданням. При чому приведення ДГМ у відповідність вимогам Основних положень створення Державної геодезичної мережі України становить близько 9 млн. гривень, що значно вище за побудову мережі активних референцних станцій (бл. 2 млн. гривень).

Після встановлення референцної станції було проведено аналіз картографічного матеріалу. Для подальшого розвитку геодезичної мережі у Чернівецькій області, я б запропонував створити ще дві GPS – станції. Оптимальними місцями встановлення, на мою є смт. Путила і смт. Кельменці ( Додаток Е ). Таке розташування станцій (із врахуванням станції у м.