Організація території сільськогосподарських підприємств
51

Як правило, всі орні землі повинні включатись в сівозміни. Виключення можуть становити невеликі земельні ділянки в населених пунктах, ділянки намічені під постійне залуження, землі запасу та резервного фонду. [2]

Отже, враховуючи те, що територія Полянської сільської ради розташована в мішаній хвойно-лісовій зоні Полісся, де мало спостерігаються ерозійні процеси, середньо і слабозмиті сірі, темно-сірі опідзолені і чорноземи легкосуглинкові ґрунти придатні для вирощування всіх районованих сільськогосподарських культур. На них розміщують, як правило, польові та зерно-просапні сівозміни, а на землях із середньо- і слабозмитими ґрунтами, в залежності від схилів розміщують ґрунтозахисні сівозміни або передбачається суцільне залуження. При розміщенні робочих ділянок враховують бал бонітету, вміст гумусу та інше.

Згідно вимог проектування в СГВК "Льва" було запроектовано польову та ґрунтозахисну сівозміну загальною площею 380,20 га із відповідною схемою чергування сільськогосподарських культур, також запроектовано багаторічні насадження – сади, площею в 7,20 га. В ПСП "Абердін" запроектовано польову сівозміну загальною площею 310,80 га, також культурні пасовища площею 83,58 га та сінокоси площею 24 га (детальніше див. графічний матеріал 3. «Проект впорядкування території»).

 

3.5.Просторове розміщення полів сівозмін і робочих ділянок.

Поля сівозмін являють собою рівновеликі просторові частини сівозмінного масиву, які призначенні для почергового вирощування на них сільськогосподарських культур і виконання механічних та ручних робіт, які необхідні для цієї мети. В окремих випадках проводять внутріпольову організацію території, поля ділять на частини – робочі ділянки, або посівні смуги, в залежності від конфігурації поля, ґрунтів, рельєфу та напрямку обробітку ґрунту.

Основою проектування полів є створення сприятливих територіальних умов для правильної організації праці на території Полянської сільської ради, забезпечення можливостей механізованого обробітку виконання робіт при дотриманні протиерозійної контурно-меліоративної системи землеробства, кількість і розміри полів сівозмін встановлюються у відповідності з загальними регламентаціями, схемою чергування культур, розмірами і контурами ріллі, особливостями ґрунтового покриву та рельєфу.

Поля сівозмін та робочих ділянок проектують правильної конфігурації із співвідношенням сторін 1:2 або 1:3. Поля проектують на однорідних ґрунтах з однаковою величиною і експозицією схилу. На рельєфній території поля