Організація території сільськогосподарських підприємств
59

3.8.Технологічна характеристика полів сівозмін та виробничих ділянок.

Технологічна характеристика полів сівозмін і робочих ділянок розробляється на запроектовані поля, робочі ділянки і відокремлені ділянки багаторічних насаджень, сінокосів і пасовищ (див. табл.№18).

Кожне поле характеризується за такими ознаками: ґрунтами, змитістю, крутістю схилів, механічним складом ґрунтів, конфігурацією, умовною довжиною, шириною полів, довжиною робочого гону, оцінкою земель за природною родючістю (у балах бонітету ґрунту). Площі агровиробничих груп ґрунтів за змитістю і крутістю схилів полів сівозмін визначають на графічному плані «Технологічна характеристика полів сівозмін та виробничих ділянок».

Розміри полів, співвідношення сторін, форма встановлюється виходячи з вимог виконання виробничого процесу. Найбільш оптимальною формою поля є прямокутник з оптимальною шириною та довжиною, які визначають довжину робочого гону. Довжина і ширина полів залежить від розміщення землекористування у природній сільськогосподарській зоні.

Довжина полів – визначається довжиною робочого гону тракторного агрегату і в кожній природній сільськогосподарській зоні є свої оптимальні довжини полів. Для Лісостепової зони 500-800 м.

Ширина полів – враховується при розбивці поля на правильні загінки при обробітку тракторними агрегатами і для необхідності виконання окремих технологічних процесів в поперечному напрямку.

Співвідношення довжини до ширини 1:2; 1:1,5; спеціальні сівозміни 1:1; 1:1,5. [2]

Визначення умовної довжини і ширини полів здійснюється за такою методикою: у кожному полі визначають передусім основний напрямок обробітку ґрунту, а згодом за ним умовно поділяють поле на фігури правильної форми (прямокутник, трапеція, трикутник). [3]

Так, при проектуванні полів на території Полянської сільської ради були запроектовані поля у формі трапеції, при цьому умовна довжина поля визначається за формулою (див. рис. 4.):

де Lo – умовна робоча довжина;

P – площа поля, в м2;

Bo – розрахункова умовна ширина.

Розрахункова умовна ширина визначається за формулою: