Технології соціальної роботи з жертвами сімейного насильства
36

ВИСНОВКИ

 

Домашнє насилля − це проблема, яка часто замовчується сімями. Але від мовчання ситуація не вирішується, а навпаки − образи переростають у бійки, тривожність − у депресію, страх − в апатію. Насилля − це пробле­ма всієї сім’ ї, але найбільш від нього страждають жінки.

92 − 97% насильницьких дій стосовно жінок здійснюють чоловіки. Це відбувається не тому, що чоловіки від природи гірші, а тому, що існують в  системі, в якій перевагу мають влада, сила, гроші.

Закон України «Про попередження насильства в сім’ ї» виокремлює фізичне, сексуальне, психологічне та економічне насильство в сім’ ї.

Причини насильства в сім’ ї різноманітні. У якості глобальної проблеми сьогоднішнього суспільства можна назвати втрату орієнтирів і цінностей серед молоді, і не тільки серед неї, які сприяють появі соціальних проблем і посилення напруженості в суспільстві.

Однією з причин постійного відновлення насильства в сім’ ї від покоління до покоління є гендерна тенденція виховання, коли поведінка дівчаток обмежується більшою мірою, ніж хлопчиків, їм прищеплюється їх неповноцінність, а хлопчикам − перевага.

Основними джерелами міжнародних норм в галузі прав людини є: договори і конвенції, а також загальне міжнародне право. Крім того ООН пропонує модельне законодавство про насильство в сім’ ї. Воно може бути взято за основу для розробки законодавчих актів в області насильства в сім’ ї в різних країнах.

Одну з важливих ролей у попередженні насильства в сім’ ї відіграє спеціаліст соціальної роботи. Діяльність спеціаліста соціальної роботи характеризується, щонайменше, трьома різними підходами до втручання у проблему, якими визначаються варіації їх професійних функцій. Ці підходи позначаються як виховання, фасилітація, адвокатування.