Технології соціальної роботи з жертвами сімейного насильства
9

Необхідно зазначити, що економічне насильство довести дуже складно – відсутні чіткі механізми. Дійсно, складно встановити, чи умисно позбавляє один член сім’ ї іншого члена сім’ ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, чи просто неспроможний в належній мірі забезпечити всім необхідним родину. Крім того, немає чіткого визначення тієї самої «належної міри».

Насильство в сім’ ї часто проявляється у вигляді комбінації фізичного, сексуального, психологічного та / чи економічного насильства. Часто важко провести межу між різними видами насильства в сім’ ї. Так, одні дослідники відносять позбавлення сну до психологічного насильства, інші – до фізичного. Так само, пошкодження або знищення особистих речей, нанесення шкоди домашнім тваринам або їх вбивство може, в залежності від обставин, виступати як психологічне або економічне насильство [24, с.14]. Тому, на нашу думку, доцільним буде розроблення методичних рекомендацій щодо попередження насильства в сім’ ї, де необхідно навести перелік найбільш уживаних дій, що можуть бути віднесені до того чи іншого виду насильства в сім’ ї.

 

1.2 Проблема домашнього насильства у соціальній теорії

 

Насильство в сім’ ї з’ явилося не сьогодні. І якщо ми звернемося до історії, то побачимо, що зовсім ще недавно насильство в побуті було фактично узаконено. Багато держав наділяли чоловіка широкими владними повноваженнями по відношенню до інших членів сім’ ї. Тільки в 70 − ті роки двадцятого століття проблема насильства в сім’ ї стала суспільно значущою, а подружнє насильство визнали неприпустимим на Заході.

У сучасному суспільстві в останні роки загострилися багато проблем, у тому числі й соціальні. До їх числа, поза сумнівом, можна віднести і проблему зростання насильства в різних його формах