Теоретичні основи стрільби. Підготовка стрільби і управління вогнем
5

1. Розсіювання снарядів при стрільбі. Причини розсіювання. Таблиці стрільби 122 мм. Г Д-30

Суть розсіювання снарядів

Під час стрільби на ураження спостереженої цілі із однієї і тієї самої гармати (міномета) у можливо однакових умовах (одинакові заряди і снаряди (міни), одна і та сама установка прицільних пристроїв і т.д.) можна помітити, що розриви снарядів (мін) відбуваються не в одній точці, а розкидаються на деякій площині. Це явище розкидування точок падіння снарядів під час стрільби з однієї і тієї самої гармати в можливо однакових умовах називають розсіюванням снарядів.

Розсіювання снарядів відбувається на деякій площині, яка називається площиною розсіювання. Ця площина обмежена еліпсом.

Різноманітність початкових швидкостей

 

Під час виробництва порохів неминучі допущення в технології виготовлення порохів, які призводять до різниці хімічних властивостей зерен пороху. Неможливо виключити і випадкові помилки у вазі зарядів. Крім того, на вогневій позиції не вдається забезпечити абсолютно однакові умови зберігання зарядів. Різниця умов зберігання призводить до різниці температури кожного заряду. Крім того, від пострілу до пострілу нагрівається ствол. Різний час перебування заряду в нагрітому стволі від моменту заряджання до моменту пострілу також приводить до зміни температури заряду. Кожна із зазначених причин приводить до зміни початкової швидкості під час кожного пострілу.

Різноманітність досилання снаряда під час заряджання і різноманітність розмірів та розташування ведучого пояска на снаряді приводить до різноманітності об’єму зарядної камори, що, у свою чергу, приводить до різниці в щільності заряджання різних пострілів і, відповідно, до різниці початкової швидкості снаряда.

За технічних умов виготовлення снарядів неможливо досягти однакової