Технологія та особливості вирощування сорго
27

 

Із табл. 7 ми бачимо, що окремі роки (1979, 1982) відрізняються різкою посухою в період вегетації і врожаї зерна при всіх способах обробки були практично однаковими. Слід відмітити, що плоскорізний обробіток ґрунту під всі культури має важливе значення на півдні України і в районах з мінімальною кількістю опадів (менше 400 мм). Так на Новосельській сортодільниці Миколаївської області (Щербак І.Е., 1979) завдяки впровадженню протиерозійної технології, включаючи як основний елемент плоскорізну обробку, досягли значного збільшення врожаїв всіх культур, в тому числі і сорго.

Таким чином на чорноземних ґрунтах Степу України на основі досвіду передових господарств більш доцільною під посіви є відвальна зяблева оранка. На каштанових ґрунтах крайнього півдня України, у зв’язку з практично однаковими урожаями як при відвальній оранці, так і плоско- різній обробці, а також враховуючи вірогідність проявів вітрової ерозії, поряд зі звичайною оранкою, доцільно застосування плоскорізний обробіток. Мілкий (поверхневий) обробіток під сорго практичного значення не має і рекомендованим бути не може.

 

3.3. Вплив глибини оранки на ріст і продуктивність сорго.

Глибина основного обробітку не однаково впливає на ступінь накопичення  в орному і метровому шарах, на потенційну засміченість ґрунту і забур’яненість посівів в період вегетації, на ступінь щільності ґрунту, особливості росту та розвитку, і, як результат, на продуктивність культури.

Аналіз даних по запасах води в залежності від глибини оранки в динаміці дозволяє встановити, що із збільшенням глибини оранки запаси досяжної для рослин води до сівби сорго збільшуються (табл. 8). Це  є наслідком кращого проникнення осінньо-зимових опадів у ґрунті на ділянках із глибокою оранкою.