Технологія та особливості вирощування сорго
49

базові гербіциди,  в період від сівби до появи сходів  поле боронують легкими боронами. В залежності від ступеня забур’яненості посів, застосовують боронування у фазі 45 листків або оприскування страховими гербіцидами (похідні 2,4Д, олео-газоприм), у фазі 67 листків (якщо необхідно) знову застосовують гербіциди, похідні дихлорфеноксиуксусної  кислоти.

Заміна боронування у фазі 67 листків внесенням гербіцидів забезпечує таке ж зменшення засміченості посівів, як і боронування (Котляр Н.В.,          1970 р.).

        Обов’язковою умовою отримання чистих від бур’янів посівів сорго, якщо нема гербіцидів або їх дія недостатня, є проведення міжрядного обробітку. Кількість їх залежить від умов року і засміченості посівів. Перший раз обробляють міжряддя у фазі 78 листків на глибину 1012 см, другий – через 710 днів на глибину 78 см і третій у фазі виходу рослин у трубку на 45 см. Бажано під час останнього обробітку огортати  рослини.  Трьохкратний обробіток міжрядь сприяє зниженню засміченості посівів сорго більше ніж у 2 рази. 

 

3.9. Збирання врожаю сорго.

 

До збирання низькорослих сортів і гібридів сорго зернового приступають тоді, коли зерно у волоті почне тверднути. Використовують переобладнанні зернові комбайни СК4 і СК5 “Нива” і “Дон”1500. Хедерм комбайнів встановлюють у положення самого високого зрізу волотей сорго.            

Для виключення втрат волотей планка граблин і пальця  ексцентрикового мотовила знімають, а замість них ставлять рамки, обтягнуті полотном. На кожній граблині послідовно встановлюють по довжині дві рамки шириною до 400 мм, щоб покращити подачу волотей до ріжучого апарату (Шепель М.А., 2004 р.), [37].