Технічний аналіз у виробництві хлоридної кислоти
25

Із печі синтеза 2 виходить хлороводень при температурі 450ºС,  який охолоджується в трубопроводі за рахунок природної теплопередачі в навколишнє середовище  і направляється в ігуритовий холодильник 3, встановлений по одному на піч. В холодильнику 3 газ охолоджується до температури 30-45ºС промисловою водою і далі по трубопроводу направляється в ізотермічні абсорбери 4I і 4II (по дві на кожну піч).

Через один із штуцерів в ізотермічний абсорбер  4II  подається обезсолена вода, через інший – вода на охолодження  абсорбера. Із ізотермічного абсорбера 4 газ і хлоридна кислота при температурі 20-40ºС і при концентрації не нижче 31% поступа в фазорозділювач, із якого кислота далі йде в спільний кислотний коллектор і в ємності-сховища 5, а газ направляється в абсорбер  4II,  де утворюється розбавлена хлоридна кислота. Ця кислота йде на зрошення абсорбера  4I , а газ  - в хвостову колону 6, де відбувається  остаточна  відмивка газу від хлороводню.

Стічні води, що містять 0,1-0,3% НСІ, зливають в кислу каналізацію і далі- на станцію нейтралізації кислих стоків.  Інертні гази(азот, водень, діоксид вуглецю) викидають в атмосферу. Із ємностей–сховищ 5 соляна кислота поступа в розливну трубу і розливається в бутилі, поліетиленові бочки та іншу тару. Бутилі для соляної кислоти проходять наступну обробку: спочатку їх встановлюють на піддоні і промивають водою, нагрітою паром в пароводозмішувачі, а потім вони поступають у відділ для упаковки їх в обрешітки, звідки направляються у відділ розливу хлоридної кислоти. Схема виробництва хлоридної кислоти наведена на Рис. 3.

Допоміжне обладнання має наступну характеристику.  Вогнеприпинювач- стальний, зварний, вертикальний циліндричний аппарат з привареним сферичним днищем і з'ємній кришці на  болтах.  Заповнений насадкою із гравію із зернами 3-4 мм. Холодильник ігуритовий, протиточний пластинчатий. Поверхня теплообміну 10-22 м2 . Ізотермічний холодильник – із просоченого графіту – протиточний, пластинчатий. Поверхня теплообміну 11 м2. Хвостова колона – вертикальний циліндричний аппарат, захищений діабазовою плиткою по