Психологічний розвиток дітей раннього віку в ігровій діяльності
11

- предметно-маніпулятивна діяльність здійснюється на основі предметних дій, що розвиваються у малюка з маніпуляцій;

- розвивається ситуативно-ділова форма спілкування з дорослими, зароджується спілкування з однолітками, виникають передумови ігрової і продуктивної діяльності;

- пізнавальні процеси тісно взаємопов’язані; провідним з них виступає наочне сприйняття, на основі якого розвивається впізнавання, освоюються наочні форми мислення (наочно-дієве і наочно-образне), виникає уява, дитина переходить до активного мовлення [16, c. 104].

 

1.2. Формування когнітивної сфери у дітей перед дошкільного віку

 

Формування когнітивної сфери у дітей раннього віку – систематичний, цілеспрямований вплив дорослих на розумовий розвиток дитини з метою формування системи знань про навколишній світ, розвитку пізнавальної діяльності, здатності до самостійного пізнання. Разом із знаннями, які формуються у дитини в процесі виховання, саме у цей період розвиваються способи пізнавальної діяльності: вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати.

Із сприйняття предметів і явищ навколишнього світу починається пізнання. Всі інші форми пізнання, – запам’ятовування, мислення, уява, – будуються на основі образів сприйняття, є результатом їх переробки. Тому нормальний розумовий розвиток неможливий без опори па повноцінне сприйняття.

Дитина навчаючись малюванню, ліпленню, конструюванню, ознайомлюючись з явищами природи, починає освоювати основи елементарних математичних уявлень, грамоти. Оволодіння знаннями і уміннями у всіх цих областях вимагає постійної уваги до зовнішніх властивостей предметів та способів їх використання. Так для того, щоб отримати на малюнку схожість з предметом, що зображається, дитина