Теоретичні аспекти формування системи фінансової безпеки підприємства (ТОВ «Фавор»)
109

111

 

ліквідність балансу є недостатньою, що свідчить про проблеми з поточними розрахунками.

 

Показники фінансової стійкості та платоспроможності знаходяться не на дуже високому рівні. Коефіцієнт автономії, коефіцієнт фінансування та коефіцієнт фінансової стійкості не відповідають нормативам. Але для них та для коефіцієнту маневреності власного капіталу характерна позитивна тенденція. Дослідження типу фінансової стійкості ТОВ «Фавор» говорить про те, що тип фінансової стійкості у 2009-2010 рр. був критичним і лише у 2011 році він досяг нормального рівня. Така ситуація свідчить про недостатність власних оборотних коштів для фінансування величини запасів і витрат.

 

Показники ділової активності ТОВ «Фавор» знаходяться у нормі. Але для дебіторської та кредиторської заборгованості, капіталу і матеріальних запасів характерним є уповільнення їх оборотності. Дослідження показників рентабельності показало, що його рентабельність знаходиться на високому рівні, але за досліджуваний період для всіх показників характерним є зменшення. За результатами проведеного фінансового аналізу. можна зробити висновок, що ТОВ «Фавор» має добрий фінансовий стан, оскільки досліджувані показники знаходяться в діапазоні значень, що є нормальними для виробничих підприємств.

 

Окрім того, було проаналізовано стан фінансової безпеки досліджуваного підприємства. Для дослідження стану фінансової безпеки ТОВ «Фавор» була використана методика Пластуна О. Л., що є оптимальною для проведення експрес-аналізу стану фінансової безпеки та розширена методика Кракос Ю. Б. і Разгон Р. О.. Обидві методики основані на інтегральному методі. На основі отриманих даних можна сказати, що ТОВ «Фавор» характеризується «добрим» станом фінансової безпеки.

 

Не дивлячись на те, що ТОВ «Фавор» має високий рівень фінансової безпеки, підприємству необхідно приділяти більше уваги безпеці підприємства в цілому та фінансовій безпеці зокрема. Особливу увагу необхідно приділити питанню оптимізації структури капіталу ТОВ «Фавор»,