Теоретичні аспекти формування системи фінансової безпеки підприємства (ТОВ «Фавор»)
65

67

 

– антикризове фінансове управління [11].

 

Зазначені методи можуть застосовуватися як комплексно так і окремо один від одного. Вибір методів, з метою покращення рівня фінансової безпеки підприємства, залежить від теперішнього його рівня фінансової безпеки і основних «проблемних місць» підприємства. За результатами проведеного комплексного фінансового аналізу ТОВ «Фавор» та аналізу стану його фінансової безпеки можна зробити висновок, що для досліджуваного підприємства характерним є два «проблемних місця»:

 

– показник фінансового ризику та коефіцієнт автономії не відповідають встановленим нормативам, що свідчить про проблеми із фінансовою стійкістю підприємства;

 

– показники рентабельності за досліджуваний період мають стійку тенденцію до зниження, що говорить про необхідність управління рентабельністю підприємства.

 

Таким чином, необхідним є управління фінансовою стабільністю ТОВ

 

«Фавор» і методом управління було обрано оптимізацію структури капіталу підприємства.

 

Оптимізація структури капіталу являє собою одну із найбільш важливих та складних задач, що вирішуються в процесі управління фінансовою безпекою підприємства. Оптимальна структура капіталу – це таке відношення використання власних та позикових ресурсів, при якому забезпечується найбільш ефективна пропорційність між коефіцієнтом рентабельності та коефіцієнтом фінансової стійкості підприємства, тобто максимізується його ринкова вартість.

 

Процес оптимізації капіталу нерозривно пов’язаний із врахуванням особливостей використання як власного, так і позикового капіталу.

 

Таким чином, підприємство, що використовує лише власний капітал,

 

має найбільшу фінансову стійкість (його коефіцієнт автономії дорівнює одиниці), але обмежує темпи свого розвитку (так як не може забезпечити