Товарознавчо-експертна оцінка якості будівельних матеріалів мінерального походження, їх митне оформлення (за матеріалами ТзОВ «Атлант-Стиль»)
9

Впродовж 2013 року роздрібний товарооборот ринку будівельних матеріалів в Україні сягнув 10,424 млрд.грн, що складає 6,13% обсягу роздрібної торгівлі непродовольчими товарами. За цим показником він поступається лише ринку автомобілів, який посідає лідируючі позиції в сегменті непродовольчих товарів. Порівняння темпів приросту роздрібного товарообороту підприємств торгівлі, непродовольчими товарами та торгівлі будівельними матеріалами дозволяє говорити, що саме останній ринок показав найкращі результати - зростання обсягів товарообороту будівельних матеріалів протягом 2007 - 2013 років склало 222,82% проти 197,77  в середньому по торгівлі. [3]

У 2014 р ситуація на українському ринку будівельних матеріалів суттєво покращилася, ключові показники розвитку вийшли із зони від'ємних значень, що обумовлено поліпшенням ситуації на суміжних ринках, які визначають потенціал розвитку будматеріалів в середньостроковій перспективі. До таких основних чинників його розвитку слід віднести: ринок житлового будівництва; ринок іпотечного і споживчого кредитування; обсяги виробництва будівельних та оздоблювальних матеріалів в Україні.

У виробництві будівельних матеріалів слід відзначити наявність різноспрямованих тенденцій, однак переважно виробництво будівельних матеріалів характеризувалось зростанням. Крім того, сильний вплив на темпи розвитку роздрібної торгівлі будівельними матеріалами мають такі показники, як рівень доходів населення і курс гривні по відношенню до основних валют[2].

На товарну структуру, цінову політику та насиченість ринку будматеріалів вплинуло і те, що у 2009-2014 роках, порівняно з 2008 роком, скоротилися обсяги як експорту, так і імпорту будівельних матеріалів. Зменшення обсягів експорту було, насамперед, пов’язано зі скороченням попиту на будівельні матеріали у Російській Федерації та інших країнах СНД, які є основними споживачами української будівельної продукції. На зменшення обсягів імпорту, окрім коливань попиту, вплинула девальвація національної валюти, внаслідок якої суттєво зросли ціни на іноземну продукцію. Основними постачальниками