Впливу ДП «Датський текстиль» на атмосферне повітря
3

височини. Основними факторами, під впливом яких сформувався ґрунтовий покрив району, є клімат, рельєф, ґрунтоутворюючі породи, гідрологічні умови, рослинність, господарська діяльність людей. На території району поширені такі різновидності ґрунтоутворюючих порід, як воднольодовикові відкладення, древньоалювіальні відкладення, сучасний алювій, алювіально-делювіальні відкладення, елювій карбонатних порід, лісовидні суглинки, рідше органогенні відкладення [37, 17].

У районі найбільш поширеними є чорноземи опідзолені та сірі опідзолені ґрунти. Темно-сірі опідзолені ґрунти залягають на вододільних ділянках і схилах з нижчими абсолютними відмітками, ніж сірі опідзолені. В свою чергу, чорноземи опідзолені займають ще нижчі елементи рельєфу. Ці ґрунти мають вторинне походження, тому що утворилися з колишніх чорноземів у результаті їхнього опідзолення під покривом лісу і поєднують ознаки чорноземів і підзолистих ґрунтів. Ці ґрунти найбільш глибокі, добре гумусовані (2,5−3,7 %) й вилужені від карбонатів (120 см і більше). Вони слабокислі у відносно знижених районах і досить кислі в підвищених. За  гранулометричним  складом  є  грубопилувато-легкосуглинковими , зрідка  пилувато-середньосуглинковими. Гумусований  горизонт  має  досить  виразну  грудкувато-зернисту  структуру, а  його  глибина  дорівнює  глибині  оранки (25−28 см). Верхня частина (до 50−60 см) ілювіального горизонту також гумусована. Структура тут горіхувата, середньоущільнена із вмістом гумусу близько 1,2−1,5 %. До глибини 80−100 см залягає ілювіальний горизонт бурого кольору, призматичної структури, сильноущільнений і водотривкий. Перехід до корінної породи поступовий [38].

 

1.1.          Кліматичні умови

 

Територія району знаходиться в зоні помірно-континентального клімату і відноситься до північного кліматичного району. Велика кількість опадів спричинена західними та північно-західними вітрами з Атлантичного океану, які швидко змінюють погоду. Клімат характеризується м'якістю та високою