Структурно-семантичні особливості авторських лексичних новотворів у поезії кінця хх – початку ххі столііть
19

виокремлення основних ЛСГ авторських новотворів та встановлення особливостей їхньої семантики, а не точного семного набору значень слів, то в структурі лексичного значення інновацій розрізняємо насамперед категоріальні, інтегрувальні та диференційні семи.

        Категоріальні семи можуть характеризувати не одне значення, не одну семему, а цілі групи, категорії значень. Д. М. Шмельов наголошував, що лексичне значення слова не може виявлятися незалежно від його граматичної характеристики [55, с. 78]. Категоріальні семи, представлені в структурі семеми імпліцитно, є одиницями найвищого рівня абстракції. Вони мисленнєво передують більш конкретним семам і є «вузловими пунктами класифікації» [15, с. 370-371].

        На категоріальні нашаровуються інтегрувальні семи, які відзначаються чим рівнем абстракції та слугують основою для об’єднання лексичних новацій у лексико-семантичні групи (ЛСГ).

        Інтегрувальні семи конкретизуються диференційними, що розрізняють значення слів у межах певних об’єднань. Отже, у структурі лексичних значень слів зазначені семи утворюють певну ієрархію [15, с. 295].

         Серед конотативних сем традиційно виокремлюють емотивні та оцінні. Серед слів із функціонально-стилістичним компонентом у структурі лексичного значення вирізняємо інновації з відтінком книжності, поетичності, розмовності.

        У пропонованому дослідженні лексичне значення АЛН визначаємо з урахуванням синтагматичних та парадигматичних відношень між словами. Такий підхід дозволяє розглядати індивідуально-авторський новотвір не ізольовано, а в контекстуальному оточенні.

         У сучасних лексико-семантичних і лексико-граматичних дослідженнях виокремлюють різноманітні парадигматичні об’єднання слів: лексико-граматичні, або граматичні, класи (частини мови), лексико-граматичні розряди, лексико-семантичні, або семантичні поля (СП), тематичні групи (ТГ), лексико-семантичні групи (ЛСГ) та ін. Вирізнення семантичних полів і