Структурно-семантичні особливості авторських лексичних новотворів у поезії кінця хх – початку ххі столііть
63

          Індивідуально-авторські прикметники сучасних авторів можуть позначати: колірні ознаки, кількісну характеристику денотатів, емоційно-психічний стан, динамічні і темпоральні ознаки.

Індивідуально-авторські прикметники з колірним компонентом утворюють одну з найчисленніших ЛСГ у творчому доробку В.Сапчука. Серед авторських кольоративів виявлено складні АЛН: смарагдово-зелний, сивувато-срібний, вечорово-синій, буйно зелений. (ВСл)

         Виявлено одну прикметникову інновацію, яка вказує на кількісну характеристику складових частин позначуваних об’єктів: дворучний.(ВСл) 

        Також непродуктивною є ЛСГ індивідуально-авторських прикметників з інтегрувальною семою «емоційно-психічний стан», яка входить до денотативного макрокомпонента. Представлено однією номінацією: ображено-дитячий. (ВСл). Особливістю цього АЛН є те, що створений він з метою називання певного емоційно-психічного стану та настрою: … жебрак сидів / під знайомим кущем глоду / і збоку спостерігав за собою / як він їсть хліб / тирмав у лівій руці черствого окрайця / а правою відщипував шматочки / і сонним мимовільним рухом / подавав до повільного / ображено-дитячого рота… (ВСл)

Отже, серед індивідуально-авторських прикметників сучасників найчисленнішою є ЛСГ ад’єктивів, які вказують на колірні особливості денотатів. Одиничними інноваціями представлено ЛСГ на позначення емоційно-психічного стану особи та ЛСГ, яка вказує на кількісну характеристику складових частин позначуваного обєкта.

Дієслово є носієм динамічної ознаки, тобто представленої як дія або процес, що має певні часові показники: тривалість, нетривалість, початок поцесу, ознаку закінченості та ін. [46, с. 163].

         Значення всіх дієслів (оказіональних) об’єднує спільна сема процесуальності.

У поетичному мовленні Василя Слапчука  виявлено авторські дієслова, які позначають дію через її відношення до: