Апробація лікарських засобів з використанням drosophila melanogaster, як тест- системи
21

 0,24)°С. На 7-му добу спостереження температура пацюків нормалізувалася.

Усе свідчить про те, що при гемічній формі гіпоксії, викликаної введенням нітробензолу, захисна дія церебралу проявляється у пізніший період, що відображалось в підвищенні осмотичної резистентності еритроцитів крові, збільшенні маси тіла тварин і нормалізації температурного гомеостазу на 7-му добу спостережень. Захисні властивості Мітохондрину–1 виявлялися у ранній період після отруєння, що супроводжувалося підвищенням осмотичної резистентності еритроцитів крові, стабільної нормальної температури тіла, і незначним зниженням маси тварин.

Вивчення захисної дії Мітохондрину–1 на моделі гіпоксії - гіперкапнії показало, що препарат збільшує тривалість життя мишей в гермокамерах. При профілактичному одноразовому веденні Мітохондрину–1 за 3 год перед розміщенням їх в камери спостерігалося зростання тривалості життя тварин на 19% в порівнянні з контролем, а у тварин, яким Мітохондрин–1 вводили за добу до розміщення у камерах, реєстрували збільшення тривалості життя на 5,3% у порівнянні з контролем. Це свідчить про активацію компенсаторних антигіпоксичних механізмів мишей у перші години після введення препарату. У зв'язку з цим, Мітохондрин–1 можна охарактеризувати як антигіпоксант ендогенного походження із малим латентним періодом дії, що є його найхарактернішою фармакологічною особливістю.

Захисну дію тазепаму у цій серії досліджень було яскраво виражено і проявилося в тому, що час до настання судом у експериментальних мишей, поміщених у гермокамери, при його профілактичному введенні збільшувалося на 96%, а тривалість життя мишей за умов гіпоксії - гіперкапнії збільшувалася на 89,8% в порівнянні з контрольними тваринами і 59,3% в порівнянні з групою тварин, яким вводили Мітохондрин–1 за 3 год до розміщення у гермокамери.

Аналізуючи вплив Мітохондрину–1 на метаболічні процеси у мишей, треба сказати, що спочатку (1 год) й під кінець спостережень (1 доба) у тварин, яким вводили Мітохондрин–1, фіксувалася стабільна температура тіла у межах видової норми, не спостерігалось зменшенням маси тварин через 2 год після введення Мітохондрину-1, особливо у перші ж години після його введення.