Проектування дільниці термічного цеху для виготовлення гільйотинного ножа
19

2 Охорона праці на навколишнього середовища

 

 

Техніка безпеки та промислова санітарія – це система організаційних заходів і технічних засобів, що запобігають дії на працівників небезпечних і шкідливих виробничих факторів. До числа небезпечних відносяться фактори, які призводять до травм або різкого погіршення здоров’я.

     Для нормального функціонування дільниці термічного цеху вона повинна відповідати деяким вимогам охорони праці, щоб не шкодити здоров’ю робітників та не забруднювати навколишнє середовище понаднормово.

     Є декілька факторів що впливають як на фізичний так і на психічний стан  здоров’я працівників, а саме – підвищена температура зон навколо печей, висока напруга, підвищений рівень шуму чи вібрації. Оскільки в термічних цехах основним видом обладнання є печі та установки індукційного нагріву, то підвищенню температур сприяє виділення тепла від нагрітих стінок печей, при відкриванні завантажувально-розвантажувального вікна та від деталей які виймаються при розвантаженні печі для подальшої обробки, наприклад, для гартування після нагріву, тому їх потрібно розташовувати в місцях з хорошою вентиляцією.

     Кожна піч має бути обладнана витяжним кожухом, для відведення шкідливих парів.

     Будівля цеху має виготовлятися з вогнестійких матеріалів. Підлога не повинна бути слизькою і має своєчасно очищатися від різних видів забруднень. Перекриття робиться з тепло- та вогнестійких матеріалів.