Дослідження роботи протоколу RIP
39

Висновки

Під час виконання даної роботи я ознайомився з середовищем моделювання OPNET IT Guru Academic Edition. Навчився будувати прості топології мереж, створювати для них сценарії, моделювати різноманітні події, такі як збої у з’єднаннях між вузлами мережі та їх відновлення. Дізнався більше про протоколи маршрутизації, зокрема RIP. Ознайомився з основними принципами роботи цього протоколу, історією створення та розвитку, призначенням, структурою. Побудував графіки обміну RIP трафіком в мережі, що працювала за трьома різними сценаріями:

1) стабільна безперебійна робота;

2) робота зі збоєм зєднання;

3) робота зі збоєм та подальшим відновленням зєднання.

Дослідив та порівняв таблиці маршрутизації для трьох сценаріїв на прикладі одного з маршрутизаторів.

Проблем під час  виконання роботи не виникало. Наданий теоретичний матеріал буде зрозумілий і цікавий навіть для людини з мінімальним рівнем кваліфікації чи знань у даній предметній області. Хід роботи висвітлений чітко і детально, тому виконання роботи не складе труднощів для студентів, які вперше стикаються з даним середовищем моделювання. Цьому сприяють наведені рисунки, що чітко відображають усі необхідні налаштування моделювання.

Особисто для себе я більше дізнався про технології, що застосовуються при роботі компютерних мереж і поглибив зання про маршрутизацію. Краще ознайомився з протоколами маршрутизації і роботою мережі при певних збоях. RIP та інші протоколи маршрутизації значно пришвидшують роботу комп’ютерних мереж, сприяють зниженню зайвого трафіку в мережі і спрощують доставку необхідної інформації до мережі призначення.