Формування бібліотечних виставок
3

І. Теоретико-історичні засади функціонування наочних форм популяризації літератури.

Бібліотечне обслуговування являє собою складну систему, яка закладається з цілої низки компонентів.

Використання системного підходу до використання в бібліотечному обслуговуванні дозволяють "розкрити єдність і взаємодію в цьому процесі діяльності бібліотекаря і читача, інформаційної (фонд, МБА та ін.) архітектурно-планової, технічної бази, духовних початків бібліотечного середовища". [5] , [7; 12]

При цьому слід розрізняти поняття "бібліотечне обслуговування" та "обслуговування читачів".

Бібліотечне обслуговування - діяльність бібліотеки по пропаганді і видачі творів друку та інших документів або ж їх копій, надання допомоги в їх виборі та використанні [74; 118].

Обслуговування читачів - основна функція бібліотеки, направлена на задоволення читацьких потреб в творах друку та інших носіях інформації, надання допомоги в їх виборі та використанні [29, 31].

Перше поняття значно ширше, так як включає в себе діяльність, направлену не тільки на читачів публічних бібліотек.

Система бібліотечного обслуговування включає, таким чином, різні взаємопов'язані підрозділи, які функціонують в конкретній зоні обслуговування і забезпечують надання читачеві різних бібліотечних послуг, принципів, форм і методів обслуговування.

М.Я.Дворкіна та Ю.Н.Столяров визначають систему бібліотечного обслуговування як систему що забезпечує доступ користувачів бібліотек документами, інформацією [7; 19].