Аналіз головних аспектів розкриття сутності імітаційного моделювання за допомогою пакета MATLAB
3

ВСТУП

Імітаційне моделювання –  найбільш потужний і універсальний метод дослідження і оцінки ефективності систем, поведінка яких залежить від дії випадкових чинників.  До таких систем можна віднести і літальний апарат, і популяцію тварин, і підприємство, що працює в умовах слабо регульованих ринкових стосунків.

Реалізація таких можливостей на універсальній мові програмування – справа дуже непроста. На даний час існує досить багато програмних продуктів, що дозволяють моделювати процеси. До таких пакетів відносяться: Pilgrim, GPSS, Simplex і ряд інших.

Разом з тим в даний час на українському ринку комп’ютерних технологій є продукт, що дозволяє ефективно вирішувати зазначені проблеми, - пакет MATLAB, містить у своєму складі інструмент візуального моделювання Simulink.

Simulink – це інструмент, що дозволяє досить швидко змоделювати систему та отримати показники очікуваного ефекту і порівняти їх з витратами сил на їх досягнення.

Метою курсової роботи є розкриття сутності імітаційного моделювання за допомогою пакета MATLAB і його застосування у сучасних економічних умовах.

 Для досягнення поставленої мети необхідно було вирішити наступні завдання:

1)                розробити модель управління економічною системою;

2)                побудувати імітаційну модель циклів росту та падінь в економіці (криз);

3)                створити імітаційну модель для пошуку оптимальної ставки податків на прибуток.

Обєктами дослідження є задачі з імітаційного моделювання.

Предметом дослідження є аналіз побудови імітаційних моделей на основі існуючих процесів у сучасній економіці.