Корпоративна стратегія: особливості та проблеми розробки» (на прикладі ТОВ «Глобинський м'ясокомбінат»)
11

діяльності, якими вона займається. Вона складається з дій, що вживаються для утвердження своїх позицій у різних галузях промисловості, і підходів, що використовуються для управління справами компанії. Дана стратегія створюється керівниками вищої ланки. Вони несуть головну відповідальність за аналіз повідомлень і рекомендацій, що надходять від керівників нижчої ланки управління. Керівники ключових виробництв також можуть брати участь у розробці стратегії компанії, особливо якщо це стосується очолюваного ними виробництва. Стратегія передбачає дії по досягненню диверсифікації компанії [11,с.126].

Диверсифікована компанія - це компанія, яка веде свою діяльність в різних галузях виробництва, торгівлі або послуг. Диверсифікація здійснюється з метою зменшення ризику зосередження капіталу в одній сфері діяльності, особливо в умовах коливань кон'юнктури, в тому числі сезонних, скорочення ємності ринку у зв'язку зі структурними зрушеннями у виробництві, загостренням конкурентної боротьби на ринку під впливом появи сильних конкурентів або прагнення розширити свою діяльність при обмеженості ринку для вже наявного виробництва. Диверсифікація може здійснюватися шляхом створення нових підприємств у нових для компанії галузях або покупки уже діючих там підприємств [13, с.150].

У диверсифікованих компаніях рішення з питань методів управління та нових напрямків розвитку приймаються корпоративним керівництвом, директорами підприємств, головами великих функціональних підрозділів усередині корпорації в цілому або по галузевої спеціалізації (виробництва, маркетингу і продажів, фінансів, трудових ресурсів і т. д.), менеджерами на заводах, регіональними торговими представниками та менеджерами середньої ланки управління [11, с.85].

В цілому корпоративна стратегія дає відповідь на два ключових питання будь диверсифікованої компанії:

• які бізнес-напрямку буде включати портфель компанії, тобто куди вона буде направляти свої ресурси (інвестиції, час, люди);