Корпоративна стратегія: особливості та проблеми розробки» (на прикладі ТОВ «Глобинський м'ясокомбінат»)
35

Для виділення бізнес-напрямків, на цьому етапі необхідно скласти список пріоритетних видів бізнесу, що перебувають у рамках прийнятої сфери діяльності  підприємства.

Такий аналіз дозволить звузити кількість розглянутих ринкових сегментів з декількох сотень до десятка найбільш привабливих бізнес-напрямків. Основні джерела інформації, необхідної для виділення бізнес-напрямків і їх аналізу, - експерти компанії, галузеві спеціалісти, а також аналіз досвіду міжнародних компаній та розвитку ситуації на аналогічних зарубіжних ринках.

Для оцінки перспективності бізнес-напрямків проводитися аналіз ситуації на ринку і будуються прогнози розвитку.

У підсумку по кожному із ринкових сегментів повинні бути визначені прогнозне значення частки ринку (об'єм продажу) та обсяг інвестицій, необхідний для її досягнення. Таким чином, можна говорити про потенціал створення вартості ТОВ « Глобинський м'ясокомбінат» на кожному з бізнес-напрямків.

Потрібно зазначити, що така оцінка імовірних доходів і необхідних інвестицій володіє значним ступенем похибки. Важливо, щоб за всіма проаналізованими бізнес-напрямками ступінь достовірності отриманих прогнозних оцінок була порівнянна. В іншому випадку буде неможливо порівняти ефективність результатів аналізу.

Для формування бізнес-портфеля і розробки альтернатив розвитку ТОВ « Глобинський м'ясокомбінат» є формування набору потенційно цікавих напрямків майбутнього бізнес-портфеля підприємства. Для цього в рамках набору бізнес-напрямків дане підприємство визначає свої пріоритети розвитку, як правило, за допомогою оцінки привабливості кожного з напрямів відносно один одного. На практиці для цього широко використовуються матриця Boston Consulting Group (BCG) та аналогічні інструменти.

Відповідно до матриці, оцінюються як перспективні рінк країн Європи і США. В якості основних критеріїв аналізу ринків використовуються наступні характеристики: рентабельність продаж на внутрішньому ринку, стадія розвитку ринку, рівень конкуренції на ринку, конкурентоспроможність продуктів компанії,