Екологічні аспекти виробництва хлібобулочних виробів
31

температурою 80 °С на 50 хв, періодично струшували вміст до повного розчинення речовини. Центрифугують протягом 5 хв. Після центрифугування жироміри виймали із центрифуги, рухом гумової пробки регулювали стовпчик жиру так, щоб він розташувався у градуйованій частині і знову вміщували пробками донизу у водяну баню температурою (65±2) °С на 5 хвилин.

Масову частку жиру Ж у відсотках розраховували за формулою

Де а — об’єм жиру, відлічений за шкалою жироміра, %;

М — маса наважки продукту, г [1].

 

2.7. Визначення масової частки білка в хлібцях

 

Вміст білка визначали за допомогою нефелометричного методу. Метод ґрунтується на здатності до опалесценції високомолекулярних сполук, зокрема, білків, у присутності деяких реагентів, наприклад сульфосаліцилової кислоти. Концентрація білка визначалася за інтенсивністю опалесценції.

Наважку продукту в кількості 0,5 г, зважену з точністю до 0.001 г, вміщували у конічну колбу місткістю 250─300 см3 з пробкою. У колбу додавали 50 см3 розчину гідрооксид натрію з концентрацією 0.05 моль/дм3, закривали пробкою і струшували на механічному струшуванні протягом 15 хвилин. Після цього витяжку центрифугугували протягом 10 хв при частоті обертання 100 с-1,5 см3 прозорого центрифугату піпеткою переносили у мірну колбу місткістю 50см3 і доливають до мітки 3%-м розчином сульфосаліцилової кислоти. Потрібно пам’ятати, що при виконанні даного аналізу на точність отриманих результатів суттєво впливає порядок додавання реактивів та швидкість виконання вимірювань. Тому Після додавання сульфосаліцилової кислоти колбу швидко перевертали 2-3 рази