Система стабілізації тангажа літака
3

Вступ

    Системи автоматичного управління польотом займає важливе місце на сучасних літальних апаратах. Без таких систем неможливе ефективне використання авіації, космічних апаратів і балістичних ракет. Система автоматичного управління польотом ЛА складається із датчиків, призначених для переробки інформації і формування законів управління;  підсилюючих пристроїв і виконавчих механізмів, які слугують для підсилення сигналів і передачі на органи управління і т.д. Структурні особливості САК оцінюються її законом управління, під яким розуміють потрібну залежність вихідних сигналів виконавчих механізмів від сукупності вихідних сигналів.

    Однією із головних задач, які вирішуються автопілотом, являється стабілізація кута тангажа і автоматичне управління ним. Ця задача виконується за допомогою прокольного каналу автопілоту, який діє або тільки на руль висоти або одночасно на руль висоти і двигуни.

   Автоматичне управління кутовим положенням здійснюється шляхом відхилення рулів при появі розходження між поточним і потрібним значеннями кутових параметрів положення літака.

   Сучасний етап розвитку систем управління характеризується широким впровадженням принципів адаптації, застосуванням бортових цифрових пристроїв для формування алгоритмів управління і контролю, підвищенням надійності засобів отримання і переробки інформації і виконання команд управління.