Лазерний однокомпонентний вимірювач вібрації
2

Вступ

Унікальні фізичні особливості лазерних методів визначають їх переваги над іншими методами дослідження. До основних переваг лазерного вимірювача вібрації можна віднести наступні переваги: можливість дистанційного безконтактного вимірювання вібрації і відсутність впливу на резонансні властивості об’єктів, в тому числі об’єктів мікроскопічних розмірів; можливість вимірювання без попередньої підготовки поверхні об’єкта і оперативне вимірювання вібрації в різних точках об’єкта в небезпечній для персоналу зоні (хімічно агресивній, в зоні з високою температурою, з радіацією та інших).

Лазерний вимірювач вібрації відноситься до вимірювальної техніки і може бути використаним для дистанційного вимірювання параметрів механічних коливань об’єкта і, насамперед, для дистанційного вимірювання віброшвидкості досліджуваного об’єкта.

В першій частині даної роботи розглянемо призначення, склад і роботу лазерного однокомпонентного вимірювача вібрації.

В другій частині даної роботи розглянемо формування дифракційних картин при дифракції Фраунтгофера та виконаємо їх розрахунок, розрахуємо сигнал на виході фотоприймача та градуювальні характеристики датчика .

В третій частині виконаємо розрахунок по методу Мюллера проходження неполяризованого лазерного пучка через перетворювач поляризації, розрахунок по методу Джонса проходження повністю поляризованого лазерного пучка через  оптичний пристрій та проведемо порівняння методів розрахунку Мюллера та Джонса.

Метод Мюллера використовується, як правило, для описання оптичних схем некогерентної оптики. Цей метод дозволяє описувати проходження повністю поляризованих, частково поляризованих або неполяризованих некогерентних лазерних пучків.

Метод Джонса – описує проходження лазерного пучка через когерентний оптичний перетворювач, коли лазерні пучки повністю когерентні і повністю поляризовані (степінь поляризації 100%). Цей метод враховує фазові співвідношення і відповідні перетворення фази.