Основи технічної термодинаміки
23

Термічний ККД циклу:

де h1 та h2почаикрве та кінцеве значення ентальпії паи в адіабатному процесі розширення її в турбіні, визначаємо з h-s діаграми, як показано на рис. 14;

h2ентальпія конденсату при тиску p2, визначається використовуючи таблицю теплофізичних властивостей води і водяної пари [1, табл. 14, ст. 326].

 

3.2 Дослідження способів підвищення термічного ККД циклу ПСУ

 

3.2.1 Залежність термічного ККД циклу ПСУ та степеня сухості пари на     виході з турбіни від початкового тиску пари.

Якщо при сталій температурі t1 і незмінному тиску р2 підвищити початковий тиск пари р1, то внаслідок відповідного підвищення температури насичення зростає і середня температура підводу тепла, при  незмінній температурі відводу тепла, що призводить до збільшення термічного ККД циклу, а відповідно і до зменшення питомої витрати  тепла. Підвищення початкового тиску пари при заданій температурі t1 і незмінному тиску р2 викликає збільшення кінцевої вологості пари, що проходить через прочну частину турбіни. Це призводить до збільшення внутрішніх витрат і до зменшення внутрішнього відносного ККД турбіни.

Для дослідження термічного ККД основного циклу ПСУ та ступеня сухості пари на виході з турбіни в залежності від початкового тиску пари складемо табл. 14. Значення початкової та кінцевої ентальпії будемо зчитувати з h-s діаграми так, як це показано на рис. 15.

#4

Рис. 15.  Схема графіка до розрахунку залежностей О·t=fp1ix2=П†p1.