Птахівництво в приватному господарстві
3

 

  1. Породи м'ясних курей.

Найекономічнішими виробниками м'яса є молоді гібридні птахи, отримані від схрещування спеціалізованих поєднуваних ліній курей. Таких курчат називають бройлерами.

Якість м'яса птахів залежить від напрямку продуктивності, породи птахів. Птахи м'ясних порід відрізняються від птахів яєчних порід високими темпами росту, високою живою вагою, гарними м'ясними формами будови тіла. М'ясо в них соковитіше та смачніше.

 

1.1           Брама

Брама, яка раніше називалася брамапутрою, за назвою річки Брамапутри в Індії, є, власне кажучи, зміненою кохінхінською породою. Вона виведена декількома птахівниками в результаті складного відтворювального схрещування кохінхінів з сірими малайськими курми, можливо також з прилиттям крові старої азіатської породи читтагонг.

Брама - порода м'ясна. Розрізняють американський і європейський тип брам.

Американський тип брами по екстер'єру відрізняється від європейського, який культивувався з більшим наближенням до кохінхінів. Американські брами хоч і більші, але з менш пишним оперенням, яке щільніше прилягає до тіла. Тулуб і спина довші, ноги вищі і менш оперені.

Незважаючи на вищий зріст, вони рухливіші європейських. Все це робить американських брам більш пристосованими для розведення в господарствах.

Європейський тип брам такий: голова невелика, з широким лобом та виступаючими надбрівними дугами, від малайських курей. Дзьоб короткий.    Гребінь   невеликий,    стручковидний.    Вушні   мочки   довгі, червоного кольору. Сережки невеликі. Шия коротка і товста, з пишною гривою, причому у верхній частині, де починається грива, є невеличкий вигин, як у малайських курей. Тулуб масивний, з дуже широкою і досить короткою, дуже вигнутою спиною, як у кохінхінів. Зад широкий і пишно оперений, так, як низ тіла і стегон. Ноги середньої довжини, плюсни і пальці дуже міцні, жовтого кольору, сильно оперені з зовнішнього боку. Із чотирьох пальців оперені середній і зовнішній. У курки більш округлі форми і трохи коротші ноги.

При відборі звертають увагу на висоту птиці, поєднану з масивністю і шириною тулуба. Уникають як високоногості, так і значної коротконогості. Оперення повинно бути пухким і пишним, але не в такій мірі, як у кохінхінів.

Світла брама називається горностаєвою або колумбійською по співвідношенні сріблясто-білого кольору з чорним. Цей різновид був виведений першим. Пух у цих курей злегка попільнястий. Грива і нижня частина махових пір'їн чисто чорного кольору із зеленим металевим блиском і чітким білим обрамленням. Рульові пір'їни чорні і теж з білим обрамленням по периметру пір'їни. Хвіст чорний, косиці хвоста короткі, розходяться на боки, чорно-зеленого кольору. Криючі пір'їни хвоста також зеленувато-чорні з білим краєм. Хвіст прямостоячий, розпушений. У півня лише при дуже темній гриві білі поперекові пір'їни мають інколи чорні смуги. Вадою вважаються: жовтий і буруватий наліт на білому оперенні, білий хвіст або,