Прояви азональності в географічному середовищі
13

Межі між акваторіальними комплексами дуже рухливі й нечіткі. Фактично це перехідні зони різної ширини: що більший аквакомплекс, то більша ширина зони. Отже, у Світовому океані існують аквакомплекси, які за рангом і підпорядкованістю аналогічні природно-територіальним комплексам на суходолі, але чіткість їх виділення менша [13].

Дамо пояснення деяких аквакомплексів. Аквакраїна у Світовому океані, як аквакомплекс регіонального рівня, аналогічна фізико-географічній країні на суходолі. Визначається як водна маса з системою течій та зумовленими температурою води, її хімічними та біологічними властивостями.

Аквакраїни складають регіональні акваторіальні зони, що своєю чергою поділяються на дрібніші аквакомплекси — провінції. Менші, ніж провінції, аквакомплекси у відкритих океанах вирізнити важко.

Морські басейни, тобто моря — це частини океану, певною мірою відокремлені від нього з характерними для кожної з них особливостями фізичних і хімічних властивостей, гідрологічними та біологічними умовами. Розрізняють моря окраїнні, між-материкові, внутрішньоматерикові і міжострівні. У кожному морі виокремлюють акваторіальні області, райони, а в них — локальні аквакомплекси — ландшафти.

Регіональні аквакомплекси—це великі зональні або азональні акваторії з характерними для кожної з них гідрологічними, гідрохімічними та біологічними властивостями. Серед азональних більшість пов'язана з певними особливостями рельєфу дна.

Локальні (типологічні) аквакомплекси, як і на суходолі, вирізняють за подібністю гідрологічних, гідрохімічних та біологічних характеристик. Найменшою одиницею аквакомплексів локального рівня є донна фація — однорідна ділянка морського дна щодо осадів, рельєфу та біологічних характеристик. Більше від аквафації акваурочище, що об'єднує однорідні аквафації. Група схожих акваурочищ — це акваландшафт. Для нього характерні своєрідні рельєф дна, відклади, гідродинамічний режим і донні організми. Це аквакомплекси, що не поділяються межами більш високих таксонів, оскільки у кожному акваландшафті взаємодіють їхні компоненти. Звісно, у просторі акваландшафти неоднорідні, а тому їх об'єднують за