Прояви азональності в географічному середовищі
5

 

РОЗДІЛ І. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАКОНОМІРНОСТІ       АЗОНАЛЬНОСТІ  ГЕОГРАФІЧНОЇ ОБОЛОНКИ

Сутність закономірності азональності полягає у закономірній зміні природних компонентів і природних комплексів у залежності від розподілу внутрішньої енергії Землі. Упродовж геологічної історії енергія земних надр перетворювалася у потенційну енергію по-різному піднятих ділянок земної поверхні. Тобто давня внутрішня енергія відображена в сучасному рельєфі. Оскільки рельєф і висота місцевості змінюються у різних напрямках, то азональність проявляється у зміні географічних об’єктів у будь-якому напрямку.

Існують основні чинники фізико-географічної диференціації азонального характеру, котрі зумовлюють азональну впорядкованість в усіх геосферах, а також низку комплексних проявів азональності в географічній оболонці. Наймасштабнішим чинником азональної диференціації є розподіл суходіл — океан (рис.1.1).

 

    Рис.1.1 Материкова та океанічна півкулі Землі

Внаслідок різних фізичних властивостей твердої поверхні й води (різна теплоємність і альбедо, необмежені запаси вологи в океані) над ними формуються різні підтипи повітряних мас (морські і континентальні).