Практичне значення металів та їх сполук
7

цитохромів. Залізо у складу гемоглобіну бере участь у перенесенні кисню від органів дихання до тканин і вуглекислого газу – у зворотному напрямку. Залізо у складі гемоглобіну перебуває у ступені окиснення +2, який на всьому шляху транспорту не змінюється.                                                                                                                                            Добова потреба заліза для людини – 15 – 20 мг. Нестача заліза веде до залізодефіцитної анемії (малокрів’я) – зменшення кількості еритроцитів та гемоглобіну в крові. Граф А.П. Бестужев-Рюмін (1693 – 1766) – канцлер імператриці Єлизавети і генерал-фельдмаршал Катерини ІІ запропонував як тонізуючу добавку і джерело поповнення заліза в організмі “бестужевські краплі” – розчин FeCl3 в суміші етанолу С2Н5ОН і діетилового етеру (С2Н5)2О.

5. Застосування натрію, калію та їх сполук              Натрій є значно дешевшим ніж калій, тому його застосовують частіше.                            Металічний натрій використовують для одержання натрій пероксиду, відновлення металів з їх хлоридів (метод натрійтермії), в органічному синтезі (див. Органічна хімія), для видалення з органічних розчинників (бензен, діоксан) слідів води.                                                                                                                                                                                      Гідроксиди натрію та калію використовують для очистки повітря від шкідливих газів (СО2, SO2), нафтопродуктів, у виробництві мила (див. Мила).                                          Натрій хлорид і натрій карбонат використовують у харчовому виробництві та у побуті. 0,05% Розчин натрій хлориду використовують у медицині як фізіологічний розчин.                                                                                                                                                                                                    Калій хлорид та нітрат – калійні добрива. Калій карбонат застосовують у виробництві скла.                                                                                                                                                          Пероксиди калію та натрію використовують для регенерації повітря в ізольованих приміщеннях (на підводних човнах, космічних кораблях):

2Na2O2 + 2CO2 = 2Na2CO3 + O2,

4KO2 + 2CO2 = 2K2CO3 + 3O2.

Іони натрію і калію Na+ і К+ є одними з основних неорганічних компонентів біологічних рідин людського організму (кров, лімфа).