Ефективністьі використання виробничих запасів
35

що запаси підприємства мають бути розподілені по всіх стадіях кругообігу у відповідній формі і в мінімальному, але достатньому об'ємі.

Для опису методики оцінки оборотних активів насамперед потрібно ознайомитися із їхньою структурою, а саме із питомою вагою кожного елемента що входить до складу оборотних активів. Під час аналізу динаміки можна побачити, на скільки збільшився або ж таки зменшився той чи інший матеріальний ресурс відповідно до порівнювального періоду.

При аналізі виробничих запасів визначають забезпеченість підприємства матеріальними ресурсами. Недостатня забезпеченість підприємства виробничими запасами гальмує його нормальну діяльність і погіршує фінансовий стан.

У ході аналізу потрібно дати оцінку вибору постачальників виробничих запасів, вивчити, чи врахувало підприємство при виборі постачальників такі фактори як:відповідність виробничої потужності постачальників потребі підприємства у запасах, територіальну віддаленість постачальника,можливість оперативного постачання запасів,швидкість реакції на потреби покупця,репутацію постачальника тощо.

При аналізі забезпеченості виробничими запасами контролюється якість отриманих запасів від постачальників за даними стандартів, специфікацій, паспортів і технічних умов на відповідні запаси, дотримання терміну поставки виробничих запасів згідно з договором, який укладений з постачальниками.

Після завершення аналізу забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами здійснюється аналіз ефективності використання виробничих запасів на підприємстві. Ефективність використання виробничих запасів на підприємстві характеризується швидкістю їх обороту (оборотністю). Чим менше запаси затримуються на окремих стадіях, тим швидше завершується їх кругообіг.

ТДВ «Чернівецький хімзавод» - це сучасне підприємство, що спеціалізується водорозчинних екологічно чистих лакофарбових матеріалів,