Ефективністьі використання виробничих запасів
9

При аналізі виробничих запасів визначають забезпеченість підприємства матеріальними ресурсами. Планування потреб у виробничих ресурсах здійснюється на основі попередніх результатів використання запасів на виробництві, на ремонт та на інші потреби.

Недостатня забезпеченість підприємства виробничими запасами гальмує його нормальну діяльність і погіршує фінансовий стан. По-перше, необхідно проаналізувати фактичне забезпечення підприємства матеріальними ресурсами. Для цього фактичне надходження матеріалів від постачальників та з внутрішніх джерел порівнюють із потребою підприємства з урахуванням залишків у незавершеному виробництві, визначають коефіцієнт забезпеченості.

У ході аналізу потрібно дати оцінку вибору постачальників виробничих запасів, вивчити, чи врахувало підприємство при виборі постачальників такі фактори [7]:

                   відповідність виробничої потужності постачальників потребі підприємства у запасах;

                   територіальну віддаленість постачальника;

                   можливість оперативного постачання запасів;

                   швидкість реакції на потреби покупця;

                   репутацію постачальника тощо.

Підприємство повинно ретельно вивчити майбутнього постачальника і обрати такого партнера, який забезпечує найкращі умови постачання з мінімальними витратами.

При аналізі забезпеченості виробничими запасами контролюється якість отриманих запасів від постачальників за даними стандартів, специфікацій, паспортів і технічних умов на відповідні запаси і т.д., адже у разі невідповідності продукції стандартам якості це може призвести до поломки обладнання, порушення норм витрат матеріалів, збільшення собівартості кінцевої продукції і зниження якості кінцевої продукції.

Невід’ємною частиною аналізу є аналіз дотримання терміну поставки виробничих запасів згідно з договором, який укладений з постачальниками.