Кредитоспроможність підприємства та напрямки її підвищення за сучасних умов господарювання ДП «Ясінянське лісомисливське господарство»
3

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ І МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ОЦІНКИ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

 

 

 

1.1. Сутність, значення та завдання управління  кредитоспроможністю

 

 

В сучасних умовах господарювання не існує підприємства яке б рано чи пізно не відчуло нестачу в коштах, що спричинено погіршенням його фінансово-господарського стану. Тому підприємство змушене використовувати різні методи залучення  фінансових ресурсів, такі як: випуск певних фінансових інструментів залучення коштів, до яких відносять цінні папери власної емісії, зокрема векселі та облігації, або взяття кредиту в банку. Найбільш поширеним серед запропонованих методів є залучення кредиту, яке супроводжується певними етапами його отримання.

Серед основних етапів процесу кредитування важливо визначити етап в процесі якого банк визначає фінансово-господарські показники діяльності позичальника, на основі  яких визначається його кредитоспроможність. В процесі визначення кредитоспроможності працівники банку розраховують певні показники, на основі яких приймаються рішення про те чи надавати кредит позичальнику чи ні.

Саме тому підприємству важливо, щоб показники його фінансово-господарської діяльності якомога більше відповідали до нормативних їх значень. Тому можна сказати, що аналіз кредитоспроможності є важливим методом дослідження господарської діяльності підприємства.

Існує безліч визначень кредитоспроможності позичальника, хоча на сьогоднішній час не існує єдиної думки стосовно даного питання.