Кредитоспроможність підприємства та напрямки її підвищення за сучасних умов господарювання ДП «Ясінянське лісомисливське господарство»
31

Коефіцієнт забезпечення власними оборотними коштами

-1,263

-0,897

0,366

-29,0

Коефіцієнт загальної ліквідності

0,442

0,529

0,087

19,7

 

Отже, на підставі припущення показники кредитоспроможності покращилися, а саме коефіцієнт Бівера зросте на 0,097 пункти та становитиме 0,522. Рентабельність активів залишиться на сталому рівні

Прогнозується зростання коефіцієнт загальної ліквідності на 0,087 пункти до рівня 0,529, а також зростання зменшення фінансового левериджу на 0,035 до 0,841 і відповідатиме нормативному значенню

А от коефіцієнт забезпечення власними оборотними коштами не відповідатиме нормативному значенню, але все ж таки буде мати позитивну тенденцію до збільшення. Для  стабілізації даного показника необхідно провести додаткові антикризові заходи протягом декількох років.

Покращення управління кредитоспроможністю ДП «ЯЛМГ» насамперед пов’язане із покращенням його фінансового стану. Для досягнення цієї мети необхідно провести фінансове оздоровлення ДП «ЯЛМГ».

Першочерговим етапом у покращання фінансового стану підприємства є пошук оптимального співвідношення власного і позикового капіталу, яке б забезпечило мінімальний фінансовий ризик за максимальної рентабельності власного капіталу. Оптимізація ліквідності підприємства реалізується за допомогою механізму фінансової стабілізації – системи заходів, спрямованих, з одного боку, на зменшення фінансових зобов’язань, а з іншого, на збільшення грошових активів, що забезпечують ці зобов’язання. Фінансові зобов’язання підприємство може зменшити за рахунок зменшення суми постійних витрат (зокрема витрат на утримання управлінського персоналу), зменшення рівня умовно-змінних витрат, продовження строків кредиторської заборгованості за товарними операціями.

Збільшити суму грошових активів можна за рахунок рефінансування дебіторської заборгованості (шляхом факторингу, врахування та дисконтування векселів, форфейтингу, примусового стягнення), прискорення оборотності дебіторської заборгованості (шляхом скорочення термінів надання комерційного кредиту)