Кредитоспроможність підприємства та напрямки її підвищення за сучасних умов господарювання ДП «Ясінянське лісомисливське господарство»
9
  1.     C — character — характеристика клієнта, особисті якості.
  2.     A — ability — спроможність до повернення позики.
  3.     M — margin — маржа (дохідність).
  4.     P — purpose — мета, на яку витрачатимуться кошти.
  5.     A — amount — розмір позики.
  6.     I — insurance — страхування ризику непогашення позики.

У Великобританії ключовим словом в якому зосереджені вимоги при видачі кредитів позичальникам, є термін PARTS, який включає в себе наступні категорії:

  1.     Purpose – цілі кредитування.
  2.     Amount – розмір кредиту.
  3.     Repayment – механізм погашення кредиту.
  4.     Terms – строк, на який надається кредит.
  5.     Security – забезпечення кредиту.

Такі методологічні підходи досить широко використовуються комерційними банками України при оцінці кредитоспроможності позичальника.

Проте необхідно пам’ятати, що зарубіжні країни мають сприятливіше ділове середовище для ведення підприємницької діяльності. Тому застосування прогресивних зарубіжних методик оцінки кредитоспроможності в українських умовах не завжди може забезпечити бажаний результат і об’єктивно висвітлити кредитоспроможність підприємства.

В Україні більше розповсюджена практика оцінювання кредитоспроможності підприємства на основі системи показників яка відображає розміщення і джерела обігових коштів, результати господарської діяльності. Вибір показників залежить від особливостей виробничої діяльності позичальника, тривалості виробничого процесу, структури оборотних активів, умов постачання та реалізації продукції, галузевої специфіки та інших факторів.

Однак відомо також спрощені моделі, основані на системі показників,