Біомеханіка ходьби та рухів
2

ВСТУП

За словами А. М. Лапутиної, біомеханіка – це рух живого, це розділ природничих наук, що вивчає на основі моделей і методів механіки механічні властивості живих тканин, окремих органів і систем, або організму в цілому, а також відбуваються в них механічні явища [3].

А. М. Лапутіна вважає, що біомеханічні дослідження охоплюють різні рівні організації живої матерії: біологічні макромолекули, клітини, тканини, органи, системи органів, а також цілі організми та їх спільноти. Найчастіше, об’єктом дослідження цієї науки, є рух тварин і людини, а також механічні явища в тканинах, органах і системах. Під механічним рухом розуміється рух всієї біосистеми в цілому, а також рух окремих частин системи щодо один одного деформація системи. Всі деформації в біосистемах, пов’язані з біологічними процесами, які відіграють вирішальну роль в рухах тварин і людини. Це скорочення м’язи, деформація сухожилля, кістки, зв’язок, фасцій, руху в суглобах [3].

Окремим напрямком біомеханіки є біомеханіка дихального апарату, його еластичне і нееластичне опір, кінематика (тобто геометрична характеристика руху) і динаміка дихальних рухів, а також інші сторони діяльності дихального апарату в цілому і його частин (легенів, грудної клітки); біомеханіка кровообігу вивчає пружні властивості судин і серця, гідравлічний опір судин току крові, поширення пружних коливань по судинної стінки, рух крові, роботу серця та ін. Біомеханіка людини наука комплексна, вона включає в себе найрізноманітніші знання інших наук, таких як: механіка та математика, функціональна анатомія і фізіологія, вікова анатомія і фізіологія, педагогіка і теорія фізичної культури, за словами Г. Бранков [4].

Актуальність даної теми полягає в тому, що біомеханічні технології дають можливість фахівцям не тільки проводити аналіз фундаментальних закономірностей процесу сучасного розвитку спорту, але й творчо осмислювати, а також прогнозувати його майбутні тенденції та перспективи. Загальні проблеми розвитку сучасного спорту спрямовані на постійне зростання результатів, розширення сфери інформаційного розповсюдження, можливостей його соціально-психологічного та естетичного впливу на різн