Управління реалізацією підприємницької ідеї
3

, джерела їх здобуття, а також вміти чітко розрахувати ефективність використання ресурсів в процесі роботи фірми.

У ринковій економіці підприємці не зможуть досягнути стабільного успіху, якщо не будуть чітко і ефективно планувати свою діяльність, постійно збирати і акумулювати інформацію як про стан цільових ринків, покладені на їх конкурентів, так і про власні перспективи і можливості.

При всьому різноманітті форм підприємництва існують ключові положення, застосоваані практично у всіх областях комерційної діяльності і для різних фірм, але необхідні для того, щоб своєчасно підготуватися і обійти потенційні труднощі і небезпеки, тим самим зменшити ризик в досягненні поставленої мети.

Важливим завданням є проблема залучення інвестицій, у тому числі і зарубіжних, в підприємства, що діють і розвиваються. Для цього необхідно аргументувати і обгрунтувати оформлення проектів (пропозицій), що вимагають залучення інвестицій для початку ведення  бізнесу. Для цих і деяких інших цілей застосовується бізнес-план. Бі́знес-план - це техніко-економічне обґрунтування діяльності підприємств у ринкових умовах, програма його діяльності; він характеризує модель підприємства в майбутньому та складається для діючого підприємства, нового виду діяльності або продукції, для нового підприємства. Він потрібен керівникові фірми, акціонерам, інвесторам. Бізнес-план частіше складається на рік, два роки, зрідка на більший період. У ринковій економіці бізнес-план є робочим інструментом, використовуваним у всіх сферах підприємництва.

Бізнес-план дозволяє вирішувати низку питань, основними з яких є:
- обґрунтування економічної доцільності напрямів розвитку фірми;
- розрахунок очікуваних фінансових результатів діяльності, у першу чергу обсягів продажу, продажу, прибутку, доходів на капітал;