Використання представників роду Thuja при створенні ландшафту приофісного скверу
41

стот. Мiська фауна і флора частково формується людиною цiлеспрямовано, а частково створюеться стихiйно. Для міста як для екосистеми характерна розiрванiсть трофiчних ланцюгів, що створює можливість масового розмноження окремих видів і приводить до низького бiологiчного рiзноманiття.

Озеленення - це найбiльш ефективний спосiб оптимiзацii мiського середовища. Найбiльш важливим воно є для міст, що мають пiдприємства гiрничоi та металургiйноi промисловостi. Проведенi дослiдження показують, що є чимало видiв рослин, здатних рости на вiдвалах гiрських порiд, а пiсля вiдповiдноi пiдготовки - i на золо шламових субстратах.

Рослини ростуть у містах усюди: у парках, садках, на газонах i просто вздовж вулиць. Вони мають санiтарно-гiгiєнiчне та декоративне значення. Чимало жителiв міст вирощують їх у себе на балконi й у квартирi. Виник рух за озеленення промислових примiщень. Оскiльки, територiя приофiсного скверу є часто вiдвiдувана людьми, що майже щодня проходять через неї, їй потрiбно бiльше придiлити уваги з точки зору озеленення. Тому важливим заходом є якнайкраще розпланувати зеленi насадження по територii скверу для досягнення оптимального комфорту та користi для органiзму людини.

Рослини створюють У людини вiдчуття комфорту, оптимiзують газовий склад повiтря, видiляючи кисень i поглинаючи вуглекислий газ. Дуже важливим є пiдбiр для мiського озеленення порiд деревно-чагарникових рослин. Перевага повинна надаватися видам, які мають здатність очищувати повітряря від тих чи інших забруднень.

Iнший важливий компонент містаa - газони. Звичайно їх засівають сумішшю трав: кострицею, тонконогом луговим, багаторiчним райграсом. Або iншими комбiнацiями, якi бiльш стiйкi до витоптування i по вiдношенню до навколишнього середовища та погодних факторiв. Так наприклад сумiш для