Організація і шляхи вдосконалення обліку будівельних матеріалів
31

будівельних матеріалів на рахунку 205 в діяльності аграрних підприємств здійснюють поділ даного рахунку на два рахунки третього порядку:

2051 - "Будівельні матеріали на складі підприємства";

2052 - "Будівельні матеріали, передані підрядчику".

Таким чином, рахунок 2052 матиме подвійне призначення: з одного боку, це рахунок обліку будівельних матеріалів, з іншого - такий, що показує суму дебіторської заборгованості підрядчика перед підприємством. Адже з моменту передачі цьому суб'єкту матеріалів для виконання робіт він вважатиметься боржником підприємства на суму первісної вартості цих матеріалів аж до моменту підписання акта виконаних робіт. Решту матеріалів, що залишилися невикористаними, підрядчик зобов'язаний повернути замовнику (забудовнику). Внаслідок цього підписання і повернення борг закриється, а у підприємства-забудовника виникне кредиторська заборгованість перед підрядчиком у сумі, яка дорівнює обсягам виконаних будівельно-монтажних робіт.

Поділ рахунка 205 на два субрахунки має сенс і при веденні капітального будівництва господарським способом. Тоді рахунки третього порядку можуть називатися так:

2051 - "Будівельні матеріали на складі";

2052 - "Будівельні матеріали на об'єкті будівництва".

У такому разі рахунок 2052 буде тим рахунком, на якому ведеться облік будматеріалів, які на цей час є на будівельному майданчику, отже, за ці матеріали відповідатиме вже не комірник, а та матеріально відповідальна особа, яка їх отримала. Після підписання акта виконаних робіт будівельні матеріали з рахунка 2052 буде списано на рахунок 151 "Капітальне будівництво". Решта невикористаних матеріалів має бути повернена на рахунок 2051 (на склад), знову під відповідальність комірника.