Мовні маніпуляції в німецьких рекламних текстах
2

 

 

У сучасному суспільстві важливим різновидом масової комунікації є реклама. Вона скеровує та формує світосприйняття людини в необхідному напрямку.

Підґрунтям будь-яких рекламних технологій виступає маніпулювання поведінкою покупця, яке вирізняється скритим характером. Прихованість маніпулятивних дій реклами можна розглядати як вплив на підсвідомість, який спонукає людину забажати виконати передбачувану рекламним текстом дію.

Маніпуляція – це вид психологічної дії, під час якої майстерність маніпулятора використовується для прихованого введення у психіку адресата цілей, бажань, намірів або установок, що збігаються з тими, які є в адресата на даний момент.

Ефективність рекламного тексту залежить, у першу чергу, від чіткої уяви про психологічний і соціальний портрет споживача. Він містить спеціальні лінгвістичні, візуальні, звукові прийоми – прийоми нейролінгвістичного програмування, мета яких – маніпулювати підсвідомістю, щоб людина купила саме той продукт, який було прорекламовано.

Власне, відтоді, як з’явилася перша реклама, так і було задумано: люди не мають зрозуміти, що вона з ними робить.

Слід зауважити, що реклама як предмет наукового пошуку цікавить науковців-лінгвістів, соціологів, політологів, економістів, певні дослідження проводяться й у галузі маніпулятивних технологій. Зокрема, серед лінгвістів вплив німецькомовної реклами на масову свідомість суспільства, роль фразеологічних одиниць у рекламі, важливість рекламних слоганів та логотипів, мову масмедіа та шляхи її розуміння досліджували: H. Burger,         A. Buhofer, A. Sialm, W. Fleischer, A. Hemmi, A. Dittgen, B. Sovinski, N. Janich, А.В. Кунин, Б.С. Разумовський, М.Ю. Лихобабін, А.М. Гуска, Л.О. Іванова, Т.О. Пічкур, І. Єременко, Л. Пишна та ін.