Техноекологічна небезпека в Україні
3

Вступ
      Техноекологія (від грец. techne — мистецтво, майстерність та екологія) — прикладний напрямок в екології, пов'язаний із такими об'єктами людської діяльності, як енергетика, промисловість, сільське господарство, транспорт, військова справа, наука тощо.

      Техноекологія визначає обсяги, механізми й наслідки впливів на довкілля, здоров'я людини різних галузей і об'єктів, особливості використання ними ресурсів природних, розробляє регламентації природокористування й технічні засоби охорони природи, опікується проблемами утилізації відходів виробництва та відтворення зруйнованих екосистем, екологізацією виробництв.
     1. Вплив енергетики на довкілля в Україні
      Енергетика є найважливішою галуззю господарства, без якої неможлива діяльність людини взагалі. Будь-яке виробництво вимагає витрат енергії, тому людина здавна стурбований пошуками її джерел. 
      Головним джерелом енергії на Землі є Сонце. Але сонячну енергію важко перетворити у форми, зручні для використання, хоча електростанції (геліостанціі) існують в деяких країнах з великою кількістю сонячних днів у році. Такі станції діють і в космосі; застосовують сонячні батарейки і для роботи лічильних машин, однак частка використання сонячної енергії в даний час мала, і стоїть завдання розширення використання цієї енергії, так як вона є невичерпним природним ресурсом.
     Сонячна енергія відноситься до нетрадиційних видів використовуваної енергії. До нетрадиційних джерел енергії відносять також енергію вітру, гейзерів, морських і океанічних течій, приливно-відливну і геотермальну енергії. Ці види енергії людству ще належить освоїти, тим більше що вони є невичерпними енергетичними ресурсами.

     Людство у своїй діяльності використовує теплову та електричну енергії, отримані або за рахунок спалювання різних видів палива (теплоелектроцентралі — ТЕЦ), або за рахунок використання енергії руху