Оцінка екологічного стану Донецької області
63

Висновки :

 

В даній курсовій роботі була проведена екологічна оцінка стану території екосистеми Донецької області.

В першому розділі ми вивчали та описували географічне положення території. Ми дізналися, що Донецька область розташована на південному сході країни. За своїми розмірами область одна з найбільших на Україні, її площа займає 26,517 тис. кв. км, це 4,4% від загальної території України.

Ґрунтові і агрокліматичні умови сприятливі для розвитку сільського і лісового господарств. Область розташована на південному сході України в межах Донецького кряжа, Приазовської височини та частково Придніпровської низовини.

Лісистість становить майже 8 %. Річок в області налічується 247. Головна водна артерія краю – річка Сіверський Донець. Природних озер в області мало. Серед водних об'єктів області слід виділити також 1804 штучних водоймищ, з них 8 водосховищ і більше 1650 ставків. На півдні Донецької області її землі омиваються Азовським морем.

На території Донецької області в державному балансі налічується близько 750 родовищ корисних копалини з 36 видами сировини загальнодержавного і місцевого значення. Особливості економічно-географічного положення і природних факторів у поєднанні створюють сприятливі умови для розвитку сільського господарства  та промисловості.

В другому та третьому розділах було досліджено абіотичне середовище та біотичну складову екосистеми, виявлено антропогенні фактори, які призводять до порушення стабільності екосистеми.

Екосисте́ма — це сукупність живих організмів, які пристосувалися до спільного проживання в певному середовищі існування, утворюючи з ним єдине ціле.

Під кліматом розуміють суму метеорологічних явищ в атмосфері протягом тривалого періоду.

До кліматичних факторів належить: температура, вологість повітря, світло, тиск, кількість опадів та газовий склад атмосфери.

На території Донецької області сприятливі кліматичні умови. У цілому клімат області є помірно континентальним з прохолодною зимою і теплим (інколи спекотним) літом.

Середньорічна температура повітря становить 8,0 °С, найнижча вона у січні (мінус 6,1 °С), найвища – в липні (20,9 °С).

У середньому за рік у Донецьку випадає 514 мм атмосферних опадів, найменше – у жовтні, найбільше – у червні.

Відносна вологість повітря в середньому за рік становить 74%, найменша вона (60%) в серпні, найбільша (90%) – у грудні.

Для грунтового покриву більшої частини Донецької області характерні чорноземи, в північних районах зустрічаються дернові слабоопідзолені грунти, вздовж узбережжя Азовського моря - слабослодлі чорноземи і солонці. Всього на карті області виділено 60 видів. Рельєф переважно рівнинний (висотою до 200 м), розчленований ярами і балками.

Дослідивши екологічну структуру ми бачимо, що на даній території спостерігається груповий розподіл особин в ній. Кількість особин репродуктивного віку та кількість особин перед репродуктивного менша за кількість особин пост репродуктивного віку. В Донецькій області великі території степів.