Екологічна оцінка стану навколишнього середовища в басейні річки Вересна Сумської області
37

 

 

 

2.5 Уточнення розмірів санітарно - захисної зони

 

Санітарно захисні зони (СЗЗ) це ділянки землі навколо підприємства, які створюють з метою зменшення шкідливого впливу цих підприємств на здоров'я людини. В цих зонах можна розміщувати адміністративно службові приміщення, склади, гаражі, депо тощо.

Залежно від шкідливості забруднювачів, що викидаються, і можливості їх очистки кожне підприємство відносять до того чи іншого класу шкідливості. Відповідно до цього розрізняють п'ять класів СЗЗ: 1 клас 1000м; 2 клас 500м; 3 клас  300м; 4 клас 100м: 5 клас 50м.

До першого класу належать такі виробництва як: хімічні, нафтопереробні, паперово целюлозні, металургійні комбінати, алюмінієві та мідеплавильні заводи; до другого цементні, акумуляторі, гіпсові, вапнякові та азбестові заводи; до третього керамзитові, скло ватні заводи, ТЕС. заводи залізобетонних виробів, асфальтобетонні, кабельні, брикетні: до четвертого підприємства металообробної промисловості, машинобудівні заводи, електропромисловість; до п'ятого підприємства легкої промисловості, консервні, електролампово ліхтарні заводи.

Уточнення стандартної СЗЗ проводимо з врахуванням рози вітрів.

Уточнення проводимо за формулою:

http://www.bestreferat.ru/images/paper/14/97/8159714.png

де: http://www.bestreferat.ru/images/paper/15/97/8159715.png найбільша відстань, де формується концентрація забруднюючої речовини в межах ГДК, м ;

Р середньорічна повторюваність напрямку вітру;