Екологічна оцінка стану навколишнього середовища в басейні річки Вересна Сумської області
7

Розділ 1.Оцінка природних умов басейну річки

 

1.1.Фізико-географічна характеристика басейну

 

Сумська область розташована на північному сході України. Площа області становить 23,832 тис.км2 , що складає 3,95 % території держави.

Кількість наявного населення на січень 2010 року за даними Сумського обласного управління статистики становила 1172,3 тис. осіб, з яких 787,6 тис. мешкають у міських поселеннях, 384,7 тис. – у сільській місцевості.    Щільність населення – 49,19 особи на 1 км2 менша, ніж в середньому по Україні.

Територія області поділена на 18 районів, 7 міст обласного підпорядкування – Суми, Глухів, Конотоп, Лебедин, Охтирка, Ромни, Шостка, 2 внутрішньо-міських райони м. Суми, 384 сільські ради.

За особливостями рельєфу територію поділяють на 3 геоморфологічні зони: Поліську низовину, Полтавську рівнину та Середньоросійську височину.

Поліська низовина, що займає крайню північну частину Сумщини – це знижена рівнинна територія. Близько половини площі низовини в межах області припадає               на долину               річки Десна.

На Полтавській рівнині знаходяться центральна та південно-західна частини області. З півночі рівнина обмежена річкою Сейм, а на півдні та заході виходить за межі області.

Південно-східна частина області та територія між Поліською низовиною та річкою Сейм розташована на схилах Середньоросійської височини.

Область розташована в межах двох фізико-географічних зон – Полісся та Лісостепу. У гідрографічному відношенні вся територія Сумської області розташована в межах басейну Дніпра. Ріки області відносяться до річкових систем лівобережних приток Дніпра – Десни, Сули, Псла та Ворскли.     Найбільшою у Сумській області є система Десни. Вона займає в межах