Біотехнологія приготування хліба «Столичний»
36

31


рахунок значних відхилень параметрів товару (маси), що перевищують гранично припустимі норми відхилень.

Інформаційна фальсифікація хліба — це обман споживача за допомогою неточної або перекрученої інформації про товар.

Цей вид фальсифікації здійснюється шляхом перекручування інформації в товарно-супровідних документах, маркуванні, рекламі товару. При фальсифікації інформації про хліб досить часто спотворюються або вказуються неточно наступні дані:

        найменування товару;

        сорт борошна, з якої виготовлені хлібобулочні вироби;

        склад продукту.

Так само може здійснюватися підміна сертифікатів відповідності, супровідних документів.

2.3.2. Зберігання і підготовка додаткової сировини

Дріжджі. У хлібопекарській промисловості застосовують пресовані дріжджі, а також сушені, рідкі дріжджі, дріжджове молоко.

Пресовані дріжджі є скупченням дріжджових кліток, виділених з культурного середовища, промитих і спресованих. Культурне середовище — це рідке поживне середовище, в якому вирощують мікроорганізми.

Пресовані дріжджі рекомендується зберігати при температурі 0-4 °С. Гарантійний термін зберігання дріжджів в таких умовах 12 діб.

При підготовці пресованих дріжджів для замісу напівфабрикатів їх розводять водою температурою 29-32 °С у бачках з мішалками в співвідношенні 1: (2-4).

Заморожені дріжджі зберігають при температурі 0 - 4 °С, відтавати їх слід поволі при температурі не вище 8 °С.

Сушені дріжджі отримують висушуванням подрібнених пресованих дріжджів теплим повітрям до залишкової вологості 8-9%. Сушені дріжджі упаковують і зберігають в жерстяних банках, паперових пакетах або