Витрати, їх визначення та класифікація. Організація нормативного обліку калькулювання собівартості продукції
3

Розділ І. Теоретична частина

 

1.1. Витрати, їх визначення та класифікація витрат на дійсні та можливі витрати виробництва продукції (робіт, послуг)

 

 

 

 

В умовах розвитку соціально-орієнтованого ринково­го господарства поступово зникає протистояння праці й капіталу (через демократизацію останнього, акціонерну та партнерську власність). У процесі виробництва робіт­ник і підприємець все більше співробітничають. Таким чином, відбуваються зміни в соціально-економічній сут­ності витрат виробництва.

Вибір певних ресурсів для виробництва даного то­вару означає неможливість виробництва якогось альтер­нативного товару. З цього виходить, що існує корисність, від якої відмовляються, або непряма корисність, яку можна отримати від виробництва альтернативного това­ру, використання альтернативних ресурсів.

Вмінені витрати з позицій окремої фірми (підприєм­ства) поділяються на зовнішні та внутрішні.

Зовнішні (або явні) витрати пов’язані з придбанням фірмою ресурсів (тобто це витрати на сировину, мате­ріали, робочу силу тощо). При цьому вмінені витрати дорівнюють вигоді, яку можна отримати, якщо при тих же витратах використати альтернативний ресурс.

Внутрішні (або неявні) витрати пов’язані з викорис­танням факторів виробництва, які знаходяться у влас­ності самої фірми (грошовий капітал, технічне та інше обладнання, підприємницькі здібності тощо), а також з деякими її перевагами (місцезнаходження, престижність торгової марки тощо). При цьому ці витрати дорів­нюють вигоді, що може бути отримана при альтернатив­ному використанні власних ресурсів.