Організація обліку
11

валюті» і кредиту рахунка 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками». При одержанні виписки банку  про зарахування  на його рахунок грошових коштів по розрахункових чеках робиться запис по дебету рахунка ЗІ «Рахунки в банках» І кредиту рахунка 331 «Грошові документи  в національній валюті».

 

 1.2. Організація формування запасів підприємства

 

 

 

До виробничих запасів на виробничих підприємствах відноситься сировина, основні та допоміжні матеріали, паливо, покупні напівфабрикати, комплектуючі вироби, тара запасні частини та ін. На підприємствах у процесі виробництва використовується велика кількість різних матеріалів.

При цьому велике значення мають правильне організації бухгалтерського обліку матеріалів, а також основи його побудови.

Облік виробничих запасів здійснюються за такими напрямками: кількісний і вартісний облік; облік заготівлі і придбання матеріалів та розрахунків з постачальниками; наявності і руху матеріалів на складах; використання матеріалів у процесі виробництва; реалізації матеріальних цінностей і розрахунків з покупцями.

У виробничому процесі використовують велику кількість матеріалів. Вихідним моментом побудови їх обліку є класифікація. Розрізняють економічну і технічну класифікацію.

В основну економічної класифікації матеріалів покладено їх значення для процесу виробництва, оскільки використовувані в ньому матеріали відіграють різну роль. Одні формують речовину основу майбутнього продукту , інші беруть участь

у процесі виробництва, або надаючи виробам відповідних властивостей , або сприяючи виробничому процесу . Першу групу називають основними матеріалами, другу – допоміжними. Зі складу основних матеріалів виокремлюють куповані напівфабрикати.

Допоміжні матеріали поділяють на такі групи: допоміжні матеріали, приєднувані до основних матеріалів; використовувані засобами праці такі, що забезпечують нормальний хід процесу виробництва, господарські матеріали для ремонтів, електролампи.