Сутність і види операцій з експорту товарів, робіт, послуг та їх відображення в бухгалтерському та податковому обліку
11

Розділ ІІ. Організація експортної діяльності на підприємстві

2.1. Квотування та ліцензування експорту товарів

 

 

Правила квотування та ліцензування товарів, робіт, послуг оговорені  Законом України “Про зовнішню економічну діяльність” від 16 квітня 1991 року. 

Експорт (експорт товарів) - продаж товарів українськими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним суб'єктам господарської діяльності (у тому числі з оплатою в не грошовій формі) з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи ре­експорт товарів. При цьому термін реекспорт (реекспорт товарів) озна­чає продаж іноземним суб'єктам господарської діяльності та вивезення за межі України товарів, що були раніше імпортовані на територію Ук­раїни.

Експорт капіталу - вивезення за межі України  капіталу у будь-якій формі (валютних коштів, продукції, послуг, робіт, прав інтелектуальної власності та інших немайнових прав) з метою одержання прибутків від виробничої та інших форм господар­ської діяльності.

Зовнішньоекономічна діяльність - діяльність суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, по­будована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Для захисту внутрішнього ринку  на експорт можуть бути встановлені наступні квоти та ліцензії:

Квоти (контингенти) глобальні - квоти, що встановлюються по товару  без зазначення конкретних країн , куди товар  експортується;

Квоти (контингенти) групові - квоти, що встановлюються по товару  з визначенням групи країн, куди товар експортується;

Квота експортна - граничний обсяг певної категорії това­рів, який дозволено експортувати з території України протягом встановленого строку та який визначається у натуральних чи вартісних одиницях;